ACCESS! NRW Research School

Fotograph of Sophia Gross-Fengels

Sophia-Marie Gross-Fengels

Research Assistant

*** Zukunftsvisionen: „Nachhaltige Mobilität für Gewerbe, Industrie und Kommunen im Kreis Heinsberg“ ***

Copyright: Anna Petra Thomas (Aachener Zeitung)

Der Kreis Heinsberg steht als ländlicher Kreis mit seiner dispersen Siedlungsstruktur, der großen Autoabhängigkeit und hohen Pendlerraten vor besonderen Herausforderungen bei der Transformation des Verkehrssystems. Sophia Gross-Fengels (Doktorandin und Wissenschaftiche Mitarbeiterin am Lehrstuhl für Wirtschaftsgeographie) diskutierte auf Einladung der Wirtschaftsförderung Heinsberg gemeinsam mit Vertretern der WestVerkehr GmbH und der regio iT mbH Szenarien für die Zukunft der Mobilität im Kreis Heinsberg. Neben Möglichkeiten für Unternehmen, sich im Rahmen des betrieblichen Mobilitätsmanagements zu engagieren, und Einsatzmöglichkeiten der Plattform „Mobility Broker“ wurde auch die bevorstehende Einrichtung von Mobilstationen im Kreisgebiet thematisiert. Ergänzend konnten Daten zu Mobilitätseinstellungen und Bedarfen der Nutzer für innovative Mobilitätsangebote präsentiert werden, die im Rahmen der ACCESS!-Mobilitätsbefragung untersucht wurden. Die Presse berichtete in der Aachener Zeitung und in der Rheinischen Post über die Veranstaltung.

At the Research School Access! (de) during the following 4 years eleven chairs of RWTH Aachen will do research on the question "What kind of mobility can we afford in the future?“ (de).

The transdisciplinary character of the project will also be guaranteed by the integration of relevant societal groups and associations.

More information on the ACCESS! project are available for download.

Contribution: Sophia Gross-Fengels and Martina Fromhold-Eisebith at the Global Conference on Economic Geography 2018 in Cologne

Conference Copyright: Sophia Gross-Fengels GCEG 2018

At the Global Conference on Economic Geography in Cologne with the headline ‘Dynamics in an Unequal World’ of July 24 to 28, 2018, Sophia Gross-Fengels presented first results of her qualitative evaluation in the frame of her doctorate. Her speech 'Adapting innovations to rural needs: example of Smart Mobility in the Heinsberg region, Germany' focusses on the adoption-promoting and -constraining factors during the implementation of mobility innovations in the rural area.

Speech held by Sophia Gross-Fengels and Martina Fromhold-Eisebith at the IGU-Mini Conference 2018 in Innsbruck, Austria

This year's IGU-mini conference of July, 19 - 21 2018 in Innsbruck with the headline 'Rural-Urban Linkages for Sustainable Development: An Economic Geography Perspective’ offered the setting for a speech on “Digital Strategies for Sustainable Rural Development: Example for the Heinsberg Region, Germany”. Apart from conceptional basics the scientists presented first results of a qualitative evaluation of regional premises for the adoption and implementation of mobility innovations in the rural area.